Menu - For Responsive


› Medlemslogin › Bliv medlem
Aktuel nyhed

Sidst rettet: 13/9-2019

Pas på hullerne, når I arbejder i højden

I efterårets første uge overlevede en 35-årig håndværker et fald på over tre meter.

Et fald fra tag, stige eller andre højder er den arbejdsulykke i bygge- og anlægsbranchen, der oftest har en alvorlig udgang. Også indendørs er fald fra højden en stor risiko på byggepladserne. I Frederikshavn overlevede en murer i sidste uge et fald fra første sal til stueetagen gennem hullet til en ventilationsskakt. Og ulykken står ikke alene.

”Mange ulykker kan undgås, når arbejdsgiverne i samarbejde med de ansatte planlægger arbejdet. Overdækning eller personlig faldsikring redder liv, når en travl arbejdsdag eller en svær arbejdsopgave giver blinde vinkler”, fortæller tilsynschef Martin Skåning fra Arbejdstilsynet.

Ulykken i Nordjylland er ikke unik. Livsfarlige fald er en hyppig arbejdsulykke på de danske byggepladser, og fald fra højden ender desværre ofte i alvorlige skader og invaliditet eller død. Derfor er det vigtigt, at byggepladsens skjulte faldgruber sikres.

”En arbejdsopgave kan tage længere tid, hvis den kræver særlig sikring. Men sidste uges ulykke viser, at risiko for fald eller gennemstyrtning ikke må undervurderes. Kan du ikke løse opgaven uden fare for at styrte ned, så skal du som medarbejder sige stop. Et fald på bare to eller tre meter kan få alvorlige konsekvenser”, siger tilsynschef Martin Skåning.

Sådan undgår i ulykker

  • Tal om, hvordan I kan udføre arbejdet sikkert, og hvilke foranstaltninger mod gennemstyrtning I skal anvende.
  • Risikoen for gennemstyrtning og tilskadekomst kan imødegås fx ved at anvende rækværk, afdækning, sikkerhedsnet og afspærring.
  • Det kan ofte være nødvendigt at kombinere flere kollektive sikkerhedsforanstaltninger.
  • Det kan i visse situationer være nødvendigt at supplere de kollektive sikkerhedsforanstaltninger med individuelt faldsikringsudstyr.

Læs de vigtigste regler om sikkerhedsforanstaltninger mod fald fra højden.

Se hvilke hjælpemidler I kan bruge til at sikre i højden hos Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg.

Vi har i DM&E udarbejdet forskellige arbejdsmiljøkort indenfor forskellige emner. Bl.a. har vi udarbejdet et omkring Fald og nedstyrtning til lavere niveau. Kortene er tænkt til som til inspiration til en snak om sikkerhedsforanstaltninger eller instruktion af medarbejdere indenfor de forskellige emner.

Se listen over DM&E's arbejdsmiljøkort her