Menu - For Responsive


› Medlemslogin › Bliv medlem
Aktuel nyhed

Sidst rettet: 8/7-2022

Store forskelle i Europa

Mandag den 20. juni stod bestyrelsen og en håndfuld medarbejdere i DM&E meget tidligt op for at flyve til Amsterdam fra Billund kl. 06. Efter årevise af overvejelser var beslutningen taget om, at bestyrelsen skulle på studietur til Holland og Belgien for at skabe netværk og vidensdeling med tilsvarende brancheforeninger og få indblik i det politiske arbejde i EU.

CUMELA- DM&E’s storesøster i Holland

En velkomstkomite på 6 engagerede medarbejdere fra CUMELA var klar til at tage imod os på deres flotte kontor i Nijkerk.

CUMELA har eksisteret siden 1936 og de mener de har 2000 ud af 3000 potentielle medlemmer i Holland, hvoraf 40 % er maskinstationer/landbrug da de også varetager landbrugets interesser. De øvrige medlemmer er alt muligt fra entreprenører til droneflyvere.

De er 116 medarbejdere i brancheforeningen hvoraf de 45 er ansat i deres eget forsikringsselskab, som er hastigt voksende.  Ligeledes er der en gruppe af medarbejdere, der udelukkende tager sig af det politiske arbejde.

CUMELA’s målsætning er at besøge medlemmerne en gang om året. De har et korps på 10 virksomhedsrådgivere ude lokalt. De har fokus på at bevare relationen til medlemmerne. De sparrer med dem i hverdagen og tager opgaver med hjem til specialisterne f.eks. indenfor økonomi, arbejdsmiljø, personale og virksomhedsudvikling. 

Der blev spurgt flittigt ind til indtjeningen i CUMELA, for med kun 3 gange så mange medlemsvirksomheder er de væsentlig flere ansatte i forhold til DM&E. I kraft af de er arbejdsgiverforening får de udbetaling fra f.eks. fonde og de lagde heller ikke skjul på forsikringsvirksomheden var en god forretning.

De 4 timer hos CUMELA fløj afsted, det er virkelig inspirerende med en dialog med nogen, der ligner DM&E så meget og besøget var meget udbytterigt for begge parter.

Flytter gyllen mere end 100 kilometer

Næste stop var hos det 60 år gamle familieejede firma Kasteel-Meuwen. Kasteel betyder på dansk slot og det var ikke bare tilfældigt, af den ældste generation i firmaet havde privatbolig i et slot i meget smukke omgivelser. To sønner og en datter er anden generation af virksomheden.  89 % af maskinstationerne i Holland er familieejede.

Den virksomhedsrådgiver der var koblet på virksomheden fra CUMELA fortalte om virksomheden og man oplevede den tætte kontakt og gode kemi, der var imellem dem.

Deres spidskompetencer var gyllehåndtering og i Holland er kreaturerne ikke er jævnt fordelt, så de havde mange tankvogne, der transporterede gyllen - ofte mere end 100 km.

Vi sluttede med et fællesbillede på denne fantastisk spændende virksomhed, hvor der også ivrigt blev sparket dæk inden turen gik mod Bruxelles. Ønsketænkning på det tidspunkt var en god belgisk øl, men det blev til vand, kaffe og sandkage.

Ceettar – sammen er vi stærkere

Vi vågnede op tirsdag morgen i centrum af Bruxelles og fik en frisk gåtur til Ceettars kontor, hvor Jeróme Roche var klar til at fortælle om Ceettar, den europæiske brancheforening. Det er her det europæiske lobbyarbejde bliver udført for de 19 foreninger, der er medlemmer, herunder DM&E, hvor Bent Juul, Gerth Petersen Holm og Claus Clemmensen har betydningsfulde poster i organisationen.

Ceettar repræsenterer 150.000 virksomheder og 600.000 medarbejdere i brancherne skov, maskinstationer og entreprenører. Tiderne har ændret sig. Tidligere kunne man mundtligt komme i kontakt med de forskellige instanser og politikere, men nu handler det mere at få defineret holdninger og mål på skrift til de forskellige embedsmænd og beslutningstagere, så de love, der bliver vedtaget, kommer til at kunne håndteres i den virkelig verden.

De EU-regler der vedtages, bliver ofte mere omfattende når de implementeres i Danmark i for hold til mange andre lande, så det er vigtigt også at have de nationale instanser i tale.

Næste stop for Jeróme den dag var en frokostaftale, som han næsten har hver dag, for som lobbyist, er dialogen at skabe alliancer med de ”rigtige mennesker” - en vigtig funktion.  

Belgien – manden med de mange kasketter

På samme kontor har den Belgiske brancheforening til huse, hvor Johan Van Bosch med glimt i øjet var klar til at fortælle om deres organisation, som har 770 medlemmer.  Der var ingen tvivl om at Johan som eneste ansatte i organisation var meget betydningsfuld for foreningen og i øvrigt er han sekretariat for 20 organisationer i alt – men har dog nogle få ansatte. Den bestyrelse, som var valgt lokalt i Belgien, agerede mest som en festforening. Johan havde til bestyrelsen lavet et forslag til, hvordan foreningen kunne bygges op i tråd med den danske og hollandske organisation og dermed udvikle synligheden, rådgivningen og det politiske arbejde for medlemmerne, samtidig med at foreningens fremtidige eksistens kunne sikres.

Parlamentet – mødet med Asger Christensen

Senere på dagen ilede gruppen gennem Bruxelles, da der var aftalt et møde med Asger Christensen, der er medlem af Europa parlamentet. Det blev en halv time før end planlagt, da han efterfølgende var blevet indkaldt til et hastemøde om CO2 afgifter, hvor vi nåede at pointere, at de ikke må pålægge virksomhederne alle udgifterne. 

Efter 24. februar hvor krigen startede i Ukraine, er det hjælpen til Ukraine og sikkerhed for energi og fødevareforsyninger, der sætter dagsordenen i EU. Bl.a. kommer 40 % af gassen fra Rusland, og der arbejdes på at undgå afhængighed og opnå en solidarisk fordelingsplan af energien.

Asger Christensen havde for nyligt besøgt Ukraine og talt med politikere der, om hvordan de kan hjælpes. Deres ønske er at få våben, minerydningsudstyr og Pick-ups, der kan bruges til at afhente sårede og behandle dem på stedet.

Tak til Asger på en travl tirsdag i Bruxelles. Han indbød bestyrelsen til at tage kontakt, hvis der er emner de gerne vil diskutere.     

Efterfølgende var der rundvisning i parlamentet. Det er overvældende at se det sted, hvor de virkelig store beslutninger bliver taget.

Resten af dagen var der kulturelle oplevelser i Bruxelles og der blev nydt en enkelt belgisk øl. Stort var det, at nogle af ledsagerne mødte Melvin Kakooza, som var nede for at optage ”Helt sort i Bruxelles”.

Onsdag formiddag blev der afholdt et konstruktivt bestyrelsesmøde, inden en glad bestyrelse igen fløj til Danmark, godt tanket op med inspiration og viden, som kan bruges i videreudviklingen af DM&E.

Se billeder fra turen her