Menu - For Responsive


› Medlemslogin › Bliv medlem
Aktuel nyhed

Sidst rettet: 17/3-2023

Arlas klimamælkeafregning er allerede et fokus hos de danske maskinstationer

Vi får adskillige henvendelser om Arlas pointsystem med tillæg/fradrag på mælkeafregningen. Her har maskinstationens arbejde direkte indflydelse på landmandens afregning. Vi har altid været vant til, at der i maskinstationens arbejde har været et stort fokus på resultatet i stalden, og her er godt grovfoder den vigtigste faktor. Nu har Arla lavet et pointsystem, der skal stimulere klimavenlige tiltag hos Arlas andelshavere. Afregningen er baseret på, hvor mange point man kan samle, og derved give op til 14 øre i tillæg på mælken, svarende til et tillæg på 1.500 kr. pr årsko. Og på en gennemsnitsbedrift med 225 årskøer er det et tillæg på 337.500 kr. Så det er da noget, der kan mærkes i økonomien.

De fleste af point kan fås i stalden, men en del af dem er direkte afhængig af, hvad der laves i marken.

Vi får flere henvendelser på ting som:

  • Sidste henvendelse går på energiforbrug / klimaregnskab. En leverandør mener, at hans skifte til en anden maskinstation vil koste ham op til 30.000 kr. årligt.
  • Hvad skal dokumenteres?
  • Hvad konkret kan give point af maskinstationsarbejde?

Vi har møde med Arla på tirsdag, hvor vi gerne vil have afklaret selve point-systemet. Udover dette vil vi som den største serviceparter for Arlas andelshavere, komme tættere på hvordan vi sammen kan komme tættere på Arlas mål om at kunne levere klimaneutral mælk i fremtiden.

Arla ser frem til mødet, og er meget positive over, at vi er så proaktive til at gøre dette til en fælles opgave. Vi melder selvfølgelig ud til alle vores medlemmer, når der er kommet noget konkret.

Vi ser samtidig nærmere på en ESG-model, hvor Arla kommer til at stille krav til dette i form af kædeansvar til deres andelshaver og deres samarbejdspartnere.

Så maskinstationerne bliver kun en større del af Arlas daglige arbejde og samarbejdspartnere.

Arla