Menu - For Responsive


› Medlemslogin › Bliv medlem
Aktuel nyhed

Sidst rettet: 11/1-2022

Forventninger og råd til 2022: brug gyllen optimalt

2022 er så småt ved at vågen, mange af jer har været i kontakt med flere af jeres nøglekunder og ved lidt om hvad I kan forvente af det nye år.

Gødningsprisen sætter dagsorden

De nuværende gødningspriser ser ikke ud til at skulle falde markant frem til foråret. Det betyder, at det stadig er de høje priser som sætter dagsordenen. For afgrødevalg vil det betyde, at 2022 er et godt år at prøve til med bælgplanter, i særdeleshed hestebønner. Hestebønner skal sås tidligt og i en sådybde på omkring 8 cm. Det kan betyde lidt skift i den normale rækkefølge for såning.

Gødningspriserne kan også få indflydelse på grovfoderarealet. Mens korn kan handles til 150-170 kr. for 2022, er den interne grovfoderpris kun hævet med 3 øre pr Fe. Det betyder faktisk, at det er lige nu er en bedre forretning at stramme grovfoderarealet til, og bruge overskudsareal til fx korndyrkning som stadig er en fornuftig forretning, især når man har en høj andel af husdyrgødning i sædskiftet.

Udnyt gyllen optimalt

Igen i år vil der være fokus på at udnytte gyllen optimalt. Sidste år var der nye og højere krav til udnyttelse. I år er det de høje gødningspriser der stiller endnu højere krav til udnyttelsen.

Normalt koster et kg kvælstof ca. 7 kr. Lige nu ser vi priser på 17 kr. eller højere. Det betyder, at alene kvælstofværdien i en gennemsnitsgylle med 3,4 kg ammonium N pr tons, er steget fra 23,8 kr. pr tons til 57,8 kr. pr tons. Det vi kører med nærmer sig altså guld.

En god nedfældning tæt på såning er det optimale. Det kan naturligvis ikke lade sig gøre alle steder, men efterspørgslen er der. Tilsætning af Visura til gylle vil blive mere efterspurgt til majs og måske endda også kartofler.  

Kørsel med slanger i vintersæd vil også være i fokus. I særdeleshed teknikken. Det hedder slæbeslanger fordi de skal slæbe. Vi hører dog rigtig mange sige, at maskinstationer bruger svæveslanger.  Når slangerne svæver 5-10 cm over jorden, taber vi rigtig meget af kvælstoffet, faktisk 7-10 %. Det koster altså nemt landmanden 150 kr. pr hektar når slangerne ikke slæber hen ad jorden.