Menu - For Responsive


› Medlemslogin › Bliv medlem
Aktuel nyhed

Sidst rettet: 19/12-2019

Regler om bremser på påhængsredskaber før september 2020

Politiet er begyndt at tolke gældende lovgivning om bremser anderledes end gængs praksis gennem årtier. Derfor anbefales du som landmand eller maskinstation at overveje bremser på efterspændt materiel, når der investeres.

Påhængsredskaber

Der er to love, der siger hvornår du skal have bremser på et påhængsredskab, men indtil nu har praksis været at:

”Mindst 50 % af vogntogets faktiske totalvægt skal hvile på de bremsende hjul.”

Men lovgivningen siger også:

”Tilladt akseltryk, tilladt belastning og tilladt totalvægt må ikke overstige det af køretøjsfabrikanten garanterede, teknisk tilladte.”

Så man skal vide, hvad traktoren er godkendt til at køre med uden bremser, eller sikre at redskabet ikke er tungere end traktorens vægt.

Politiet er i 2016 begyndt at fokusere på traktorens tilladte påhængsvægt uden bremser. På traktorens typeskilt heder det ”Unbreaked Towable Mass”. Den typiske vægt traktoren er tilladt til er oftest mellem 3.000-3.500 kg.

Typeskilt1  Typeskilt2

”Unbreaked Towable Mass” angivet på typeplader.

Primær Færdsels arbejde på området

Færdselsgruppen har undersøgt moderne traktorers bremseevne med påhængsredskaber op til 12,7 ton. Undersøgelsen viser, at selv med tunge påhængsredskaber uden bremser kan moderne traktorer nedbremse vogntoget på ca. den halve bremselængde i forhold til lovens krav.

På den baggrund har Primær Færdsel sendt en henvendelse på myndighederne.

Med myndighedernes ændrede praksis er bremser på påhængskøretøjer lovpligtige, når værdien på traktorens typeplade overskrides. Primær Færdsel kan ikke sige, om myndighederne ændrer praksis. Derfor er det er op til den enkelte at vurdere, om bremser skal tilkøbes på nye påhængskøretøjer. Men fra 5-6 ton giver det mening alene for at skåne traktorens bremser.

For yderligere information, kontakt Gerth Petersen Holm, gh@dmoge.dk, +45 7641 3675